Contacte
(+ 373 22) 74-34-13; 71-92-52
 

Ficatul – filtrul din organismul nostru

Aveţi dureri în partea dreaptă, sub coaste? greaţă? senzaţie de balonare? sau un gust amărui care vă stresează şi mai mult? Atunci, există o posibilitate ca ficatul d-voastră să vă ceară ajutorul!

Ficatul este cel mai mare organ solid din corpul uman, și totodată cea mai mare glandă endocrină, care îndeplinește funcţii diverse şi complexe. Acesta este implicat în procesul metabolic, cel  digestiv, în circulaţia sangvină, etc. Cu o structură relativ simplă, ficatul asigură filtrarea toxinelor din sînge, sinteza anumitor proteine.

Una dintre cele mai importante funcții ale ficatului este cea de filtru, astfel  atît sîngele cît şi multe substanțe nutritive sînt curățate de toate impuritățile la acest nivel ca mai apoi să se extindă în tot corpul. Dacă acest proces de purifcare s-ar stopa, organismul nu ar rezista mai mult de cîteva ore – va muri de la otrăvire.

Ficatul este implicat în circulaţia sangvină, digestia și în procesele metabolice, iar în procesul său de a genera substanțele necesare asigură activitatea întregului organism.

Din nefericire, rareori ne gîndim la activitatea care se petrece în interiorul nostru şi nu acordăm atenție în cazul apariţiei anumitor simptome.  Cert este însă că, multe dintre bolile hepatice trec neobservate, nu se manifesta, trecând treptat în forma cronică.

Cauze, simptome bolilor care afectează ficatul

Dieta necorespunzătoare, stilul de viaţă nesănătos, stresul, folosirea necontrolată a anumitor medicamente ( mai ales antibioticele ) contribuie în mare măsură la faptul că ficatul îşi realizează din ce în ce mai greu funcțiile. Totodată malnutriţia şi fumatul sînt factori care agravează starea normală de funcţionare a ficatului.

Pierderea poftei de mîncare, greaţa, oboseala, dureri în regiunea subcostală, dreptă – toate acestea sînt semne ale unor probleme cu ficatul.

Dacă sînt suspectate anumite afecţiuni ale ficatului ar trebui să fie excluse din alimentaţie produsele grase, prea condimentate sau prea acre, băuturile alcoolice, cafeaua tare, muștar.

Dacă te afli în grupurile de risc, nu ai cel mai sănătos mod de viaţă, atunci, medicii noştri te încurajează să apelezi la serviciile de rutină, şi nu numai, pe care ţi le oferim.

Gastroenterologii Centrului nostru sînt convinși că consultaţiile de rutină nu doar pot preveni diferite boli ale ficatului şi a altor organe, dar, de asemenea, ne pot oferi atît încrederea în noi cît şi o stare spirit pozitivă pentru o lungă perioadă de timp.

1